PANDEMİ DÖNEMİ SÜREÇ YÖNETİMİ

PANDEMİ DÖNEMİ ÖĞRENCİ VE ÇALIŞANLARIN GÜVENLİ ÇALIŞMA ORTAMININ YARATILMASI VE KORUNMASI İÇİN YÖNETİLECEK SÜREÇLER

Dünyamız, tarihte daha önce de pek çok kez olduğu gibi küresel bir salgınla mücadele ediyor. Ülkeler karşı karşıya kaldıkları salgın krizleriyle, uyguladıkları yeni stratejilerle mücadele etmişlerdir. Sıhhi önlem protokolleri, psiko-sosyal destekler, beslenme programları, okulların güvenli ortamlar haline getirilmesiyle okulların devamlılık süreci başarıyla sağlanmıştır. Bu noktada tüm ülkeler için yeni olan COVID-19 için “yeni normallerin” belirlenmesi, stratejilerin paylaşılması kaçınılmaz bir gereklilik olmuştur. Ülkemizin sağlık alanında başarılı mücadelesine, kapalı ortamlarda hızla bulaşan ve insandan insana geçişi olan COVID-19’un yayılmasını engelleyici önlemler alarak destek olabiliriz.

Bu önlemlerin alınması için sağlık çalışanları, okul idarecileri, veliler, öğretmenler ve öğrenciler arasında iş birliği büyük önem taşıyor.

Bu prosedürün amacı; Kosova Koleji bünyesinde çalışanlarımız, eğitimcilerimiz, öğrencilerimiz ve velilerimizin iş birliğini pekiştirmek, bilgilendirmek ve yeni normal dönem için izlenecek yöntemler ve alınan aksiyon planlarını aktarmaktır.

Bu prosedür, Dünya Sağlık Örgütü 20 Temmuz tarihli “Yeni Koronavirüs Durum Raporu”, T.C Sağlık Bakanlığı ve T.C Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gelen uyarı, önlem ve kurallardan referans alınarak Kosova Koleji Yönetim Kurulu denetiminde hazırlanmıştır ve düzenli olarak güncellenmektedir.

doktorlar

Genel Düzenlemeler

• Ana giriş kapısından başlayarak; bahçe, lobi, sınıf, yemekhane, tuvalet başta olmak üzere tüm alanlarımızda öğrencilerimizin sosyal mesafe, hijyen ve benzeri konularda bilgilendirilmesi amacıyla çeşitli görseller yerleştirilmiştir.
  • Kampüslerde görev alacak öğretmenlerimizin ve tüm personelimizin ateş ölçümleri ve gerekli sağlık durumlarının takipleri düzenli olarak yapılmaktadır.
  • Okullar açılmadan önce okullarda kullanılacak alanlarımız belirlenmiştir. Bu alanlarda doğal havalandırma koşullarının sağlandığından emin olunmuştur.
  • Sosyal mesafe kuralı ile ilgili yönlendirme ve işaretleme gereken alanlar tespit edilerek işaretlenmiştir.
  • Görünür yerlere COVID-19 önlemleri ile ilgili bilgilendirici afişler (el yıkama, tıbbi maske kullanımı, okul içinde uyulması gereken kurallar ) asılmıştır.
  • Su ve sabuna erişim olmayan alanlarda dezenfeksiyon için kullanılacak el dezenfektanı sayısı artırılmıştır.
  • Birden fazla işlemde kullanılacak malzemeler kullanım öncesinde dezenfekte veya sterilize
  • Asansörleri kullanılması planlanan okullarda sosyal mesafe kurallarına uygun kullanım sağlanacaktır (kişi sayısı sınırlandırılacaktır.) Asansör giriş ve içerisinde yeni kullanım kuralları için tabelalar asılmıştır.
  • Şüpheli vaka tanımına uyan personel ya da öğrenci tespit edilmesi halinde önceden tespit edilmiş bir izole oda nakil öncesinde kullanılmak üzere ayarlanmıştır.
  • Okullarımızda öğrenci kabulüne uygun güvenlik ve hijyen koşulları sağlanmış, okullarımız hizmete başlamadan önce tamamen dezenfekte edilmiş ve bu işleme ilişkin belgeler İl Müdürlüklerine teslim edilmiştir.
  • Okuldaki tüm ortamların planlanan çerçevede periyodik olarak dezenfekte edilmesi sağlanacaktır.
  • Her gün tüm yaşam alanlarında aynı öğrencilerin bir arada olması sağlanacaktır. Gruplar arası geçişe izin verilmeyecek ve gruplardan sorumlu personelin diğer gruplarla temas etmemesi sağlanacaktır.
14-KURAL

Personel ile İlgili Önlemler

• Okul müdürü tarafından COVID-19 ve korunma yolları hakkında personele bilgilendirme yapılmıştır.
  • Personelin girişte uzaktan ateş ölçer ile ateşi ölçülecek ve kayıt altına alınacaktır.
  • Okul personelinin tamamı tıbbi maske kullanacak ve tıbbi maskeler düzenli aralıklarla değiştirilecektir.
  • Personel mesai saatleri içerisinde okul dışına çıkmayacaktır.

Hastalık belirtisi gösteren personel izolasyon odasına alınacak ve ilgili tüm tedbirler alınarak sağlık kuruluşuna yönlendirilecektir.

Çalışma Ortamının Düzenlenmesi

• Sınıflarda ve bekleme alanlarında sandalye ve koltuklar arasında mesafe bırakılmıştır.
  • Sınıflarda giriş ve çıkışlarda sosyal mesafenin korunarak hareket edilmesinden sınıf öğretmenleri ve nöbetçi yöneticiler sorumlu olacaktır.
  • Tüm sınıf ve ortak kullanım alanlarındaki temizlik ve gerekli hijyen koşullarının sağlanmasından tüm öğretmenler Bu konuda öğrencilere gerekli eğitim öğretmenlerimiz tarafından verilecektir.

Öğrenciler ile İlgili Önlemler

• Öğrenciler evlerinden okula maske takarak Okul içinde ihtiyaç dahilinde maskelerini, öğretmenlerinin kontrolünde değiştirmeleri sağlanacaktır.
  • Grip veya benzeri bulaşıcı hastalığı olan öğrenciler okula kabul edilmeyecektir.
  • Okula geldikten sonra gün içerisinde herhangi bir hastalık belirtisi gösteren öğrenci izolasyon odasına alınacak ve uygun tedbirlerle ailesine teslim edilecektir. Aile, sağlık kuruluşuna yönlendirilerek sonucun takibi yapılacaktır.
  • Öğrenciler okula geldiğinde elleri dezenfekte
  • Okula girişte, okuldan ayrılırken ve gün içinde öğrencilerin ateşi ölçülecek ve kayıt altına alınacaktır.
  • Öğrencilere ait eşyalar özelleştirilecek, öğrencilerin birbirlerinin eşyasını kullanmasına müsaade edilmeyecektir.
  • Öğrencilere oyunlarla sosyal mesafe öğretilecektir.
  • Öğrencilere elleri düzenli yıkama ve dirseğe hapşırmak gibi doğru sağlık davranışı eğitimleri verilecektir.
  • Hastalıklar, bulaşma yolları ve dikkat edilecek hususlar Kosova Koleji tarafından oyunlarla ve öğrencilerin yaş ve gelişim özelliklerine uygun olarak anlatılacaktır.